Trädgårdstips - Vårda jorden

Gödsling

Odla din jord. Vårda din jord. Lägg ditt krut på det så fixar sig resten!
Komposten är den viktigaste tingesten i trädgården. Det finns inget material att köpa som är lika bra eller bättre för dina växter än nedbrutet trädgårdsavfall. Lägg på 5 cm kompost och 2 cm kogödsel i rabatterna varje vår så växer det bra och jorden blir med tiden mjuk, planteringsbar och lättrensad. Hela grejen är att du ska ha förutsättningar att orka ta tag i det som spontant inspirerar dig ex. plantera nytt, dela växter, putsa och rensa. Det är ett nöje att köra ner händerna i en varm mjuk jord och ju oftare det görs desto bättre för jorden.
Tillför alltid mer än du tar ut ur trädgården. Entusiasten krattar allmänningen för att få tag i mer kompost till sin trädgård.

Bästa växtnäring! Urin består till 95% av samma kemiska sammansättning som utspädd Blomstra (flytande växtnäring). Läs mer på nätet om urin och kompostering.


Kalka?

Försurning är inte längre något större miljöproblem. I Mälardalen är ph-värdet i marken normalt högt (ca 6.4) och Mälarvattnet är neutralt (ph7) så behovet av ett högre ph i jorden är minimalt. Gräsets tillväxt hämmas exv. först vid ett ph under 5.5. Kalk som höjer ph värdet har också egenskapen att laka ut upplagrat näringsämne i jorden. Rosor vill ha ett ph på 7+. Gräv ner några äggskal och bananskal intill rosorna så går den kemiska reaktionen långsammare. Rosorna hinner ta upp näringen. Du blir av med skräpet, får behålla pengarna och får en bättre jord. Aska av lövträd höjer också ph och innehåller närsalter. Det kan användas sparsamt, så det inte överdoseras. Släng inte bort kalket. Det blir bra som vitfärg.


Täckning

Om ni har ett ställe i trädgården som är överväxt med gammalt gräs och sly och har försökt att gräva där inser snart att det är ett jobb för en grävmaskin. Som tur är finns det små sådana i jorden. Bara vi ger dem tid gör de ett utmärkt jobb. Hugg ner slyn någorlunda och täck området med (löv eller kompost om ni har) + vällpapp överst. Vattna och trampa till och lägg på ett lager vällpapp till och vattna. Låt ligga minst en växtsäsong. Nu får maskar, tusenfotingar och mikroorganismer en trivsam miljö och börjar bryta ned det organiska materialet. Vattna om det är torrperioder. Kolla på höstkanten om det känns lättgrävt. Om inte låt det ligga till nästa år. Dra upp slyn och vänd på jorden. Kratta ur rötter och slå av jorden.


Obs. Vid täckning sker nedbrytningen i syrefri miljö som ger bla. metangas som restprodukt. Metan är en aggressiv växthusgas. Metoden ska därför inte missbrukas utan bara användas på omöjliga ställen. Det funkar också att täcka med presenning och allra bäst år att låta en gris bearbeta ytan.